Accés al contingut
Accés al menú de la secció
Paràmetres de cerca
Centre: ANC
Seleccioneu els diferents nivells per accedir als documents del fons
La Cultura ets tu

Arxiu Nacional de Catalunya

FONS ANC1-978 / ENRIC CASALS DEFILLÓ

Tipus de fons: Personals


Codi de referència
ANC1-978

Nivell de descripció
Fons

Títol
ENRIC CASALS DEFILLÓ

Data(es)
Dates de creació: 1890 - 2008

Volum i suport
2,1 m (21 unitats d'instal·lació) de documentació textual, paper + biblioteca i heremoteca.
2 unitats d'instal·lació que contenen 184 imatges (166 positius b/n, 15 positius color i 3 làmines b/n).


Nom del(s) productor(s)
Enric Casals i Defilló

Història del(s) productor(s)
Enric Casals i Defilló va néixer a Barcelona el 1892 i va morir a la mateixa ciutat el 1986. Germà del mestre Pau Casals, s'inicià en la música amb el seu pare, Carles Casals i Ribes, i rebé les primeres lliçons també del mestre Rafael Gàlvez a Barcelona. Als quinze anys estudià composició al conservatori de Brusel·les, a prop dels mestres Mathieu Crickboom i Jongen, i més tard féu estudis de perfeccionament a Praga, amb el professor Frantisek Suchy. Actuà com a violí solista de l'Orquestra Simfònica de Barcelona (1910-1912), de la Kurort Symphonische Orchester a Sant Petersburg (1912-1914), de l'Orquestra Pau Casals (1920-1936) i de la del Gran Teatre del Liceu (1924-1935). Creà el Quartet Enric Casals de música de cambra, amb el qual va recórrer Europa. A més de dirigir puntualment altres importants orquestres arreu del món, fou sotsdirector de l'Orquestra Pau Casals (1920-1936), director de l'Orquestra Ibèrica de Concerts (1940-1942) i de l'Orquestra Professional de Cambra de Barcelona, amb la qual dirigí gairebé un centenar de concerts. Fou director de l'Institut Musical Casals i responsable dels cèlebres Festivals de Prada (1955-1966). És autor de concerts per a violí i violoncel, així com d'una vintena de sardanes durant un extensíssim període creatiu, emmarcades en la tradició garretiana, des de "La nena galana" (1906) fins a "La sardana dels Tres Reis" (1983). Defensor entusiasta dels valors musicals de la sardana, fou autor de la transcripció orquestral de "Juny" de Juli Garreta, així com d'algunes de les composicions més rellevants del seu germà com ara "El cant dels ocells", l'"Himne de les Nacions Unides", el poema "El Pessebre" o la sardana "Sant Martí del Canigó". Féu una important tasca pedagògica, amb alumnes tan destacats com ara Gonçal Comellas i els germans Gerard i Lluís Claret.

Història arxivística
El fons fou conservat pel productor al seu domicili de Barcelona i, posteriorment, al mateix indret, pel seu fill i nét, respectivament, els senyors Carles Casals i Vidal i Pau Casals Sánchez. Aquest darrer en féu donació pel novembre de 2010 a la Fundació Pau Casals.

Dades sobre l'ingrés
El fons va ingressar a l'ANC, a títol de dipòsit per la Fundació Pau Casals, el dia 18 de maig de 2011. El 14 de desembre del mateix any va tenir un lloc un segon ingrés de documentació en les mateixes condicions.

Abast i contingut
El fons inclou la documentació generada i rebuda per Enric Casals Defilló, principalment, com a resultat de la seva activitat musical, encara que conté documentació rebuda i produïda pel seu germà, amb el qual mantingué una estreta relació familiar i professional. En formen part alguns documents personals propis i cartes rebudes, juntament amb els relacionats amb el procés de Pau Casals davant el Tribunal Regional de Responsabilidades Políticas de Barcelona, documents identificatius i correspondència familiar. Conté també algunes notes pròpies sobre Pau Casals. La part fonamental del fons, però, la constitueixen les partitures i particel·les originals de les composicions d'Enric Casals, començant pel "Concert per a violoncel i orquestra" (1948) i les "Suites per a violoncel en Re Menor" (1973), fins a una quinzena de sardanes, entre les quals, "Catalunya avant", "Festa", "Heroica", "Íntima", "Lluny", "La mainada de Sant Salvador", "Montserrat en primavera", "Sardana dels Tres Reis", "Setembre", "Tarragona" i "El Vendrell". Inclou, així mateix, obra aliena amb arranjaments i orquestració d'Enric Casals, com ara composicions del seu germà (sardanes, "El Pessebre" i "Himne de les Nacions Unides") i de Juli Garreta ("Juny"). Aplega també programes de concerts on el productor intervingué com a organitzador, intèrpret o director (Orquestra Pau Casals i Festival de Prada de Conflent) i documentació de viatge. Finalment, conformen també el fons, diverses monografies, articles i dossiers de premsa sobre les activitats del mestre, programes d'audicions d'"El Pessebre" i altres concerts i reconeixements públics atorgats a Pau Casals, així com programes de concerts, obra musical aliena editada, monografies musicals i partitures manuscrites d'altres autors. En el seu conjunt, el fons documental facilita una aproximació molt exhaustiva a la producció musical d'Enric Casals, així com a la seva tasca de suport i complement a l'activitat del seu germà, encara que conté també alguns documents del mateix mestre.
MÚSICA / COMPOSITORS / ORQUESTRES / CONCERTS / DIRECTORS / INTÈRPRETS / SARDANA / VIOLÍ / VIOLONCEL / PARTITURES


Sistema d'organització
D'acord amb el quadre de classificació normalitzat de fons personal de l'ANC, s'han identificat les sèries següents:
- Activitat personal i familiar
- Activitat creativa
- Relacions externes
- Activitat de representació
- Recursos d'informació
Primer tractament pendent de revisió.


Condicions d'accés
Accés lliure, a excepció de la documentació de les sèries sobre l'activitat personal i familiar i l'activitat creativa, per a la consulta de les quals cal que us adreceu al Servei d'Informació i Referència de l'ANC.

Condicions de reproducció
L'obra creativa i la documentació gràfica estan sotmeses a la Llei de Propietat Intel·lectual.

Llengües i escriptures dels documents
Predominen català i castellà, amb alguns retalls de premsa, partitures i programes de concerts en anglès, francès i alemany.

Instruments de descripció
Inventari provisional elaborat per Miquel Pérez Latre el juny de 2011 i el gener de 2013. Disponible en suport electrònic (aplicatiu GANC: 106 registres informàtics). Consultable en línia.

Documentació relacionada
Orquestra Pau Casals (CAT ANC 1 - 0340) / Pau Casals (CAT ANC 1 - 0367) / Col·lecció Pau Casals i Defilló (CAT ANC 1 - 0592) / Joan Alavedra (CAT ANC 1 - 0825)

Bibliografia
CASALS, Enric. Pau Casals: dades biogràfiques inèdites, cartes íntimes i records viscuts. Barcelona: Pòrtic, 1979. 347 p.

Autoria i data(es)
Miquel Pérez Latre, juny de 2011. Actualitzat el gener de 2013.

Fonts
La mateixa unitat de descripció.

Regles o convencions
NODAC
Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya